Prezentacja SP12
Prezentacja SP 12

SBP

EFS

SKO

EFS

Archiwum

Używamy

www.linux.pl
www.gentoo.org
www.apache.org
www.php.net
www.perl.org
www.gimp.org
www.mysql.com

Polecamy

www.firefox.pl
www.thunderbird.pl
www.openoffice.pl
www.clamwin.com
www.safer-networking.org/pl/spybotsd/index.html

Ostatnia modyfikacja: 2020-04-23
Aneta Godson, Wioletta Luniak, Anna Odziemek
Eksperyment ... z jajkiem
2015-04-25 14:40   Ewa Jarecka
Świetlica ::
Eksperymenty stanowią dobrą zabawę dla badawczego umysłu małego dziecka. Umożliwiają zrozumienie zjawisk przez samodzielne wprowadzanie czynników
i obserwowanie powstałych zmian.
     
     Jeżeli po świętach zostały Wam jeszcze jajka
w lodówce możecie w prosty sposób przeprowadzić eksperyment. Podczas wtorkowego eksperymentu obserwowaliśmy, jaka reakcja zachodzi, kiedy wrzucimy jajo do octu.
     Nalaliśmy ocet do słoika i delikatnie zanurzyliśmy w nim jajko. Pozostawiliśmy miksturę na 24 godziny, co jakiś czas obserwowaliśmy czy zachodzą jakieś zmiany.
     
Świetlica ::
Świetlica ::
Świetlica ::

     Na powierzchni zanurzonego w occie jaja utworzyły się malutkie bąbelki (pęcherzyki gazu. Natomiast na powierzchni octu, po upływie czasu zaczął tworzyć się brzydki osad o ciemnobeżowym zabarwieniu. Doszliśmy do wniosku, że jest to pozostałość po skorupce jaja. Zaobserwowaliśmy, że ocet ją „zjada”. Po wielu godzinach znika ona całkowicie, a pozostaje mięciutkie, przeźroczyste jajo otoczone błoną, przez którą widać pływające w środku białko i żółtko. Takie elastyczne jajo może nawet skakać jak piłeczka.Zrzucaliśmy je z niewielkiej wysokości na blat i sprawdzaliśmy czy odbija się jak piłeczka kauczukowa. Zgniataliśmy je lekko w dłoniach. Na koniec zwiększyliśmy wysokość zrzutu na ok. 15 cm i co się stało? Jajko rozbiło się na blacie, ale dzięki temu mogliśmy zaobserwować, że faktycznie nie ma skorupki, a dokoła białka była tylko delikatna błonka.
     Co się stało ze skorupką? Skorupka jaja jest twarda dzięki zawartości węglanu wapnia. Kwas octowy wchodzi w reakcję ze skorupką (a dokładnie z węglanem wapnia w niej zawartym). W efekcie tego skorupka zostaje wypłukana, a białko z żółtkiem nabiera konsystencji kauczuku.
     Na koniec dokładnie umyliśmy ręce, bo należy pamiętać, że takie jajo nie nadaje się do jedzenia!
 
BIP

Edukacja Globalna

Wf z klasą

Szkoła przyjazna dla 6-latka

wtorek

Dziś jest wtorek, 14 lipca 2020, imieniny Marceliny, Bonawentury.




Kontakt

SP 12
im. Mariana Batki
w Łodzi

ul. Jurczyńskiego 1/3
92-306 Łódź
tel. 0-42-672-94-27


Warto Być Dobrym

Kliknij

Ministerstwo Edukacji i Nauki

Rzecznik Praw Dziecka

Rodzicielska WWW

Nakarm głodne dziecko - wejdź na stronę www.Pajacyk.pl

Schronisko dla zwierząt w Łodzi

Dziecko w Sieci

Interkl@sa

Strona dzieci sprawnych inaczej

Czarne Stopy

Komenda Wojewódzka Policji w Łodzi