|
Z przewodnikiem po lesie |
2019-10-01 13:05 Aleksandra Wielkopolan |
| (...)Na zielonym obrusie łąk, jako szeregi naczyń stołowych sterczą: tu z krągłymi brzegi surojadki srebrzyste, żółte i czerwone, niby czareczki różnym winem napełnione; |
koźlak, jak przewrócone kubka dno wypukłe, lejki, jako szampańskie kieliszki wysmukłe, bielaki krągłe, białe szerokie i płaskie, jakby mlekiem nalane filiżanki saskie i kulista, czarniawym pyłkiem napełniona purchawka, jak pieprzniczka-zaś innych imiona znane tylko w zajęczym lub wilczym języku, od ludzi nieochrzczone; a jest ich bez liku.(...)
Po tym poetyckim wstępie zapraszamy do lasów, które w tym roku hojnie darzą nas swoim bogactwem. Dzięki mykologom* współczesna wiedza o świecie grzybów jest nieporównywalnie większa, niż w XIX wieku, gdy Adam Mickiewicz pisał „Pana Tadeusza”. Choć może
„Boletus edulis” nie brzmi zbyt romantycznie-jest łacińską nazwą grzyba jadalnego, o wyjątkowych walorach smakowych, o czym dowiedzieć się możemy np. z kieszonkowej encyklopedii „Grzyby”, dostępnej w naszej bibliotece. Na jesienne spacery warto zabrać ze sobą przewodniki, książeczki o małym formacie, które ułatwią nam poznawanie i rozumienie przyrody. Kilka naszych propozycji:
*mykologia-nauka o grzybach |
|